2014. február 14., péntek

Magyarok pizzája

Langallót életemben először Gicáéknál ettem egy baráti összejövés alkalmával, pár évvel ezelőtt. Rögtön megtetszett ez a magyaros ízvilágú, jó fokhagymás fogás. Azóta én is gyakran készítem, mégpedig így.



Végy:
500 g lisztet
egy pupos teáskanál sót
1 dl vizet
2,5 dl tejet
3 dkg élesztőt
1 kávéskanál cukrot

és a feltéthez:
fokhagymát
olívaolajat
paradicsomot
lilahagymát
szalonnát
sajtot



A tésztáját úgy kell készíteni, mint bármelyik kelesztett rokonát: az élesztőt felfuttatom a cukros tejben,  hozzáadom a sóval elkevert liszthez, majd a keverékhez hozzáöntöm a vizet is, és jó alaposan átgyúrom, amíg csomómentes, könnyű tésztát nem kapok. A gombócot ezután 45-60 percig kelesztem. 


Eközben felaprítom a feltéteket (a sajtot is darabokra vágom, és nem reszelem!), megpirítom a kockára vágott szalonnát, és kb. egy fél deci olívaolajat összeérlelek 2 nagy gerezd, belenyomott fokhagymával. A megkelt tésztát olajjal vékonyan kikent tepsibe nyújtom, és megkenem a fokhagymás olajjal, majd az előmelegített sütőben közepes hőfokon kicsit elősütöm. Kb. 5 perc után kiveszem, és megpakolom a feltétekkel.

itt épp bazsalikomos olívát használtam

Számomra ez egy olyan étek, aminél érvényesül a mondás, hogy a kevesebb több. Értsd: nem kell sok vagy sokféle feltétet rápakolni, hogy az ízek igazán érvényesülni tudjanak. Én a paradicsom - lilahagyma - szalonna - sajt kombinációra esküszöm. A sajt lehet trappista vagy lágyfehér, mozzarella vagy camambert. Amit még ezen felül szoktam rászórni, azok a bazsalikom és kakukkfű nevű élményfokozók. Ha tehetjük, friss zöldfűszert használjunk, így igazán intenzív ízeket élvezhetünk. Ehhez jön még a fokhagyma intenzív, és az olíva lágy zamata, így a sütő felől lengedező illatokat érezvén alig bírjuk majd kivárni, hogy kész legyen a langallónk. (Csak ahogy az utolsó mondatot leírtam, már megéheztem...) Ha szeretjük, a liszt egy részét akár rozsliszttel vagy teljeskiörlésű liszttel is kiválthatjuk, tálaláskor pedig kínálhatjuk tejföllel, ezzel még csavarva egyet az étel ízén.




Ezt a kaját tényleg nem ördöngősség elkészíteni, annál nagyobb gyönyörűség elfogyasztani. Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése