2013. szeptember 17., kedd

Édesanyáink krumplis pogácsája

Bizony, bizony... A híres krumplis pogi, ami nagy valószínűséggel mindenki háza táján másmilyen, és sose lesz olyan, mint a "mamáé, meg anyáé" de mi mégis kipróbáltuk, hogy tudunk-e olyan csodát művelni, mint ők...Szerintem sikerült. 
Természetesen édesanyám receptjét vettük alapul, ami így néz ki:



- 1 kg krumpli ( Anya mindig azt mondja, hogy nem baj, ha régi a krumpli, a pogácsának az pont jó)
- fél kg liszt
- 1 tojás
- fél zacskó száraz élesztő
- 1 evőkanál tejföl
- só (itt a merték először egy teáskanálnyi, aztán pedig tessék megkóstolni az összeállítás után, hogy kell-e még)
- fél kocka margarin 


A krumplit főzzük puhára, és még melegen nyomjuk át a krumplinyomón, aztán pedig jöhet a só meg a többiek. Jól gyúrjuk össze. Utána pedig sodrófával nyújtsuk ki kb. ilyen vastagságúra:





Ezek után jöhet a pogácsaszaggató (ha az nincs, egy kisebb pohár is megteszi, de ha beválik a recept, ami remélem, megtörténik tessék beszerezni azt a szaggatót! Minden jóravaló lánynak legyen a konyhájában.)

Mehet a sütőbe, kb 20 perc kell neki, kb 180°-on. Érdemes figyelni, és forgatni közben, hogy jól átsüljön. Kívül kicsit keményebb lesz, de belül a krumplitól puha.




Ha esetleg önmagában kevésnek találjuk ebédre, alma, körte, leves mellé igazán jól esik. Hmm...


Jó sütögetést!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése