2013. szeptember 4., szerda

Megfűszerezve

Az ízes növényeket nem csak frissen vagy szárítva használhatjuk fel. Erre édesanyám döbbentett rá még a medvehagyma-szezonban, mikor egyszercsak előállt azzal, hogy csinált nekem medvehagymás olívaolajat. De jól tette! Azóta is gyakran használom langalló, fűszeres lepény tetejére kenve, valami mennyei.

Ezen felbuzdulva pár hete készítettem bazsalikomos illetve rozmaringos-kakukkfüves olajat. A dolgot a lehető legegyszerűbben kell elképzelni: kettéosztottam egy üveg olívaolajat a két befőttesüveg között, az egyikhez vettem egy cserép bazsalikomot a Lö betűs német szupermarketben, a másikhoz felhasználtam a saját növesztésű rozmaringom egy részét és egy cserépnyi kakukkfüvet, amit a piacon szereztem be. (Sajnos a kakukkfüvek sosem húzzák nálam sokáig, a vízellátással lehet baj...) Feldaraboltam a fűszernövényeket, kicsit megnyomkodtam őket, hogy jól kijöjjenek a zamatok, és egy teáskanálnyi só társaságában az olajba hajítottam.
Ennyi. Néha kicsit kevergetem, rázogatom. És nagy élvezettel használom. Akár langallóra, akát salátákba, hússütéshez, zöldségestésztához.... Mmmmm!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése