2013. október 9., szerda

Rosa canina ... avagy a csipkebogyó

Bizony, és itt az ideje, hogy használjuk azokat a csodás dolgokat, amiket ez a szép évszak ad nekünk. Például a csipkebogyót. Köztudott, hogy rengeteg C-vitamin van benne, és nagyon jó immunerősítő ezekben a hidegebb időkben. A piacon a legkönnyebb megtalálni, de ha van időnk, leszedhetjük magunk is.
Ebben az esetben a felszerelés:


A metszőolló azért kellett, mert így ágakat vághattam le, majd otthon szépen kiválogattam a szebb szemeket.
Leszedtem, megmostam, tálcára raktam, és kerestem egy melegebb helyet (radiátor vagy kályha teteje), hogy szépen megszáradhassanak. Tanácsoltak olyat is, hogy a két végén található feketeséget vágjuk le a szárítás előtt, én ezt nem tettem most meg, reméljük, nem bánom meg.



A száradás után nem kell megijedni, sokkal sötétebbek lesznek a szemek.
A felhasználásakor nagyon kell figyelni, hogy ne a megszokott módon készítsük el a teát, mert akkor szinte minden jótékony hatását elveszti a bogyó. Tehát, amit én tudok: este áztassunk be egy kanálnyi csipkebogyót kb. 2 dl hideg vízbe, reggel szűrjük le, és felmelegítés után fogyasszuk, de tényleg figyeljünk rá, hogy ne forraljuk fel.

Jó szedegetést és kellemes teázást!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése